Szent Erzsébet rózsája díjátadó ünnepség

Idén is átadták a Szent Erzsébet rózsája Díjakat Vácon. A rendezvényen a 4.a osztály tanulói képviselték iskolánkat. November 19-én Szent Erzsébetre emlékeztünk, a Seregi György művész által készített szobor mellett a Duna-parton. Tíz éves múltra tekint már vissza az a hagyomány, hogy a művészi alkotást örökbefogadó Cházár András iskola kezdeményezésére évente hat diák részesül Szent Erzsébet rózsája elismerésben.

A rendezvényen az iskola megbízott igazgatója, Ványi Lászlóné arról beszélt, hogy tíz éve, amikor képviselő volt, az ő javaslatára Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója alkalmából készült el a szobor.

  • Az előterjesztést Vác Város Önkormányzata befogadta és pályázatot írt ki szoborterv készítésre. Az elbírálás alapján Seregi György szobrászművész terve valósulhatott meg. Akinek nem volt könnyű dolga, hiszen a szeretetről kellett szobrot készítenie. Folytatva a sort, Philipp Frigyes főépítész javaslata pedig az volt, hogy a szobrot fogadja örökbe egy oktatási intézmény és kössön hozzá valamilyen megemlékezést, ünnepet, rendezvényt. Mikesy György igazgató természetesnek gondolta, hogy a szeretet szobrát a Cházár fogadja örökbe és Szent Erzsébet Rózsája Díjjal legyen jutalmazva minden Erzsébet napkor, egy óvodás és öt iskolás. Floch Júlia cukrászmester pedig vállalta a marcipán rózsák elkészíttetését, így a díjak azóta is az ő ajándékai. Aztán 2009. novemberében, egy borongós-ködös napon, nagy számú érdeklődő jelenlétében, a szobrot dr. Molnár Lajos alpolgármesterrel avattuk, és az alkotást dr. Beer Miklós püspök atya szentelte fel – emlékezett vissza.

Beszédét ünnepi műsor követte, majd a díjak átadása következett. Ebben az évben is egy óvodás és hat iskolás vehette át jóságáért, példamutatásáért, segítőkészségéért a Szent Erzsébet rózsája Díjat.

A díjazottak most is az oklevél mellett a Floch Cukrászat által készített marcipán rózsát vehettek át.

Az ünnepség végén kisorsolták, jövőre mely iskola és óvoda diákjai részesülnek elismerésben. Nagy örömünkre a Simon Antal Tagintézmény is kisorsolásra került, így iskolánkból is a következő tanévben egy tanuló átveheti majd a Szent Erzsébet rózsája Díjat.

 

                               Bártfainé Maretta Mónika