Vendégségben Ady Endrénél

A magyar kultúra napja alkalmából a 8. osztályosokkal az Ady Endre Emlékmúzeumba látogattunk, hogy a gyerekek személyesen is megismerkedhessenek a költő egyetlen saját otthonával.
Mivel kis létszámú csoport vagyunk, abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozást a nappali szobában tartották meg nekünk, szóval mondhatjuk, hogy az ismert költő vendégei voltunk. A rendhagyó irodalomórán a gyerekek részletesebben megismerkedtek Ady asszonyaival, és ezáltal szerelmi költészetével. Megtudhatták, hogyan ismerkedett meg későbbi feleségével, Boncza Bertával, és miképpen rendezték be a lakásukat, amely eredetileg Csinszka tulajdona volt, de ma már emlékházként működik. A beszélgetés után körbenéztek a helyszínen, megcsodálták a bútorokat és használati tárgyakat, amelyekkel a pár tette komfortosabbá mindennapjait. Ezután átsétáltunk a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol megtekintettük a költő halálának századik évfordulójára felállított kiállítást. Az egyik utolsó csoport voltunk, amelyik ezt megtehette, mert a tárlatot a következő héten lebontották.
A gyerekek szívszorítónak nevezték azt a tényt, hogy a költő betegsége éppen akkor súlyosbodott, amikor szerető társra talált, és nem sokáig tudta élvezni a saját otthon melegét, de meghatotta őket, amikor megtudták, hogy a fiatal feleség mekkora odaadással ápolta férjét; a költőfenomént, Ady Endrét.

Pusztai Viktória